ultima oră

Vezi programul Simpozionului International Arheomet 2008

Concluzii

Contract CEEX 05-D10-70

STUDII DE ARHEOMETALURGIE FOLOSIND METODE ANALITICE NUCLEARE ASUPRA UNOR OBIECTE DE AUR, ARGINT SI BRONZ DIN PATRIMONIUL MUZEAL ROMANESC (ARCHAEOMET)

Prezentul proiect a vizat creearea unei retele nationale de cercetare in domeniul arheometalurgiei, formata din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti (MNIR), Institutul de Arheologie al Academiei Romane „Vasile Parvan”, Bucuresti (IA-AR) si Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti (FI-UB), retea avind si conexiuni la nivel european (COST G8, UE FP6 – FP7, EU-ARTECH). Prin activitatea sa, aceasta retea va contribui la educarea si formarea viitorului cetatean al Uniunii Europene, asigurindu-i acestuia cunoasterea si respectul diverstitatii europene in termeni de cultura, institutii, istorie, limbi si valori de patrimoniu.

De asemenea, proiectul a urmarit ca folosind tehnicile analitice XRF, SR-XRF, PIXE si micro-PIXE sa creeze baze de date cu compozitiile unor obiecte de aur, argint si bronz (obiecte de podoaba si de uz casnic, monezi, arme) din patrimoniul muzeal romanesc, in conexiune cu aspecte de provenienta (minereuri aurifere, argentifere, cuprifere), tehnologii de fabricatie, ateliere de productie si probleme de circulatie (aspecte militare si comerciale).

Folosind finantarea obtinuta prin prezentul proiect s-a achizitionat un spectrometru XRF portabil si s-a realizat o procedura de lucru pentru analize compozitionale in-situ avind in vedere analiza obiectelor metalice de patrimoniu in muzee si pe santiere arheologice; pe baza acestui echipament experimental modern urmanad sa se realizeze studii si cercetari arheometrice competitive - la nivel european si mondial.

Avind in vedere ca in ultimii ani, o noua tendinta a aparut in arheometrie, si anume implicarea puternica a tehnologiilor informatice si ale comunicarii (ICT), care pot fi folosite la dezvoltarea profesionala a celor activind in domeniu prin oferirea de mijloace de instruire cum ar fi e-manuale si/sau resurse culturale sub forma digitala (de exemplu, site-uri web specializate pentru profesionisti ai cercetarii muzeale, studenti sau chiar si pentru simpli vizitatori ai muzeelor), prezentul proiect a urmarit si elaborarea unui website si a unui e-manual privind potentialul arheometric al tehnicilor analitice bazate pe detectia razelor X caracteristice (XRF, PIXE, micro-PIXE, SR-XRF), ilustrat cu exemple experimentale extrase din bazele de date realizate in etapele precedente.

  Obiectivele proiectului au fost:
 1. Crearea unei retele nationale de cercetare in domeniul arheometalurgiei, formata din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti (MNIR), Institutul de Arheologie al Academiei Romane „Vasile Parvan” (IA-AR) si Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti (FI-UB), retea avind si conexiuni la nivel european (COST G8, UE FP6 TARI, EU-ARTECH);
 2. Elaborarea - folosind tehnicile XRF, SR-XRF si micro-PIXE – a unei baze de date cu compozitiile unor obiecte de aur din patrimoniul romanesc, in conexiune cu aspecte de provenienta (minereuri aurifere), ateliere de productie si circulatie (aspecte militare si comerciale);
 3. Elaborararea - folosind tehnicile XRF and PIXE - a unei baze de date cu compozitiile unor monezi de argint medievale moldovenesti in conexiune cu aspecte de provenienta (surse de argint), falsificari si aspecte istorice (militare, comperciale);
 4. Elaborarea - folosind tehnicile XRF si PIXE - a unei baze de date privind compozitia unor bijuterii si monezi de argint dacice in conexiune cu aspecte de provenienta (minereuri de argint), tehnologii si ateliere de fabricatie);
 5. Elaborarea - folosind tehnicile XRF si PIXE - a unei baze de date privind compozitia unor bijuterii, monezi si obiecte de bronz in conexiune cu aspecte de provenienta (surse/minereuri de cupru si staniu), tehnologii si ateliere de fabricatie;
 6. Achizitionarea unui spectrometru XRF portabil si realizarea unei proceduri de lucru pentru analize compozitionale in-situ avind in vedere analiza obiectelor metalice de patrimoniu in muzee si pe santiere arheologice; folosind aceast echipament experimental avansat, realizarea de studii si cercetari stiintifice competitive – de nivel european;
 7. Elaborarea unui e-manual si a unui website privind potentialul arheometric al tehnicilor analitice bazate pe detectia razelor X caracteristice (XRF, PIXE, micro-PIXE, SR-XRF), ilustrat cu exemple experimentale extrase din bazele de date realizate in etapele precedente.

Principalele rezultate ale proiectului
Pentru toate activitatile de cercetare descrise mai sus a fost absolut necesara crearea unei comunitati interdisciplinare. Din cauza caracterului european si chiar international al istoriei si arheologiei, cercetarea in domeniul arheometriei a trebuit sa se realizeze o legatura strinsa intre arheologi, muzeografi, istorici, fizicieni si chimisti din diferite muzee, institutii de cultura si institute de cercetare, cu conexiuni la nivel international. Aceast fapt este o realitate in climatul economic al zilelor noastre, cind este evident ca muzeele nu pot dezvolta singure metode analitice perfomante, avind nevoie de expertiza in domeniu a fizicienilor si chimistilor. Necesitatea colaborarii arheologilor si istoricilor cu cercetatori din domeniile stiintelor naturii devine deci o necesitate atit la nivel european, cit si la nivel national. Prin activitatea sa, reteaua de arheometalurgie constituita prin prezentul proiect va contribui la educarea si formarea viitorului cetatean al Uniunii Europene, asigurindu-i acestuia cunoasterea si respectul diverstitatii europene in termeni de cultura, institutii, istorie, limbi si valori de patrimoniu. Prezentul proiect tine cont si de noua tendinta din domeniul arheometriei, si anume implicarea puternica a tehnologiilor informatice si ale comunicarii (ICT), care poate fi folosita la dezvoltarea personalului implicat, a creativitatii si continutului cercetarii prin oferirea de mijloace pentru invatare cum ar fi e-manuale si/sau resurse culturale sub forma digitala (de exemplu, site-uri web specializate pentru profesionisti ai cercetarii muzeale, studenti sau simpli vizitatori si muzeelor). Prin obiectivele sale, proiectul are deci si un rol educational si de instruire.

  Ca rezultate principale mentionam:
 • Realizarea unei retele romanesti de arheometalurgie formata din IFIN-HH, MNIR, IA-AR si FI-UB) avind parteneri si colaboratori la nivel european (EU COST G8, EU-ARTECH, EU FP6 – FP7);
 • Elaborarea - folosind tehnicile XRF, SR-XRF si micro-PIXE – unei baze de date cu compozitiile unor obiecte de aur din patrimoniul romanesc, in conexiune cu aspecte de provenienta (minereuri aurifere), ateliere de productie) si circulatie (aspecte militare si comerciale): expertizarea a noua bratari dacice de aur spiralate de la MNIR (recuperate de autoritatile romane), un studiu complex asupra monedelor de tip Koson, caracterizarea obiectelor de aur - Epoca Bronzului – din Tezaurul MNIR (ex: Tezaurele de la Moigrad si Persinari)
 • Elaborarea - folosind tehnicile XRF si PIXE - unei baze de date cu compozitiile unor monede de argint medievale moldovenesti si din Tara Romaneasca in conexiune cu aspecte de provenienta (surse de argint), falsificari si aspecte istorice (militare, comperciale): evolutia sistemului monetar moldovenesc de la Petru I la Stefanita (titlu, continut de cupru, argintari, falsuri), primele emisiuni monetare din Tara Romaneasca ( de la Vladislav I, Mircea cel Batran la Vladislav II)
 • Elaborarea - folosind tehnicile XRF si PIXE - a unei baze de date privind compozitia unor bijuterii si monede de argint dacice in conexiune cu aspecte de provenienta, tehnologii si ateliere de fabricatie: analiza tezaurului de la Herastrau (Tetradrahme thasiene, bratari spiralate, fibule)
 • Elaborarea - folosind tehnicile XRF si PIXE - a unei baze de date privind compozitia unor bijuterii si obiecte de bronz antice in conexiune cu aspecte de provenienta (surse/minereuri de cupru si staniu), tehnologii si ateliere de fabricatie: diverse obiecte de bronz de la Epoca Bronzului (inele, topoare, celturi) la Epoca Romana (fibule, centuri, fragmente de statui)
 • Achizitionarea unui spectrometru XRF portabil si realizarea unei proceduri de lucru pentru analize compozitionale in-situ avind in vedere analiza obiectelor metalice de patrimoniu in muzee si pe santiere arheologice; folosind aceast echipament experimental avansat, realizarea de studii si cercetari stiintifice competitive – de nivel european – in domeniul arheometriei.
 • Elaborarea unui e-manual privind potentialul arheometric al tehnicilor analitice bazate pe detectia razelor X caracteristice (XRF, PXE, micro-PIXE, SR-XRF), ilustrat cu exemple experimentale extrase din bazele de date realizate in etapele precedente;
 • Realizarea unui site dedicate cercetarii romanesti in domeniul arheometalurgiei.
 • Realizarea expertizei tehnico stiintifice a aliajului de aur din care sunt alcatuite cele noua bratari dacice ale Muzeului National de Istorie a Romaniei, recuperate de autoritatile romane.
 • Realizarea a doua simpozioane internationale de arheometalurgie – Archaeomet I Mai 2007 si Archaeomet II Mai 2008

  Principalele lucrari stiintifice publicate:
 • Romanian ancient gold objects provenance studies using micro-beam methods: The case of “Pietroasa” hoard, B. Constantinescu, R. Bugoi, V. Cojocaru, D. Grambole, V. Herrmann, D. Ceccato, Nuclear Instruments and Methods in Physics Research B, 231 (2005) pp. 541-545.
 • Compositional studies on Transylvanian gold nuggets: Advantages and limitations of PIXE-PIGE analysis, Roxana Bugoi, Viorel Cojocaru, Bogdan Constantinescu, Thomas Calligaro, Laurent Pichon, Stefan Rohrs, Joseph Salomon Nuclear Instruments and Methods in Physics Research B, 266 (2008) pp.2316-2319.
 • Micro-SR-XRF and micro-PIXE studies for archaeological gold identification – The case of Carpathian (Transylvanian) gold and of Dacian bracelets, B. Constantinescu, R. Bugoi, V. Cojocaru, M. Radtke, T. Calligaro, J. Salomon, L.Pichon, S. Rohrs, D. Ceccato, E. Oberlaender-Tarnoveanu Nuclear Instruments and Methods in Physics Research B, 266 (2008) pp. 2325-2328.
 • Micro SR-XRF and micro-PIXE studies for archaeological gold identification – the case of Carpathian (Transylvanian) gold and of Dacian bracelets – B. Constantinescu, R. Bugoi, E. Oberlaender-Tarnoveanu, R. Simon, D. Grambole, F. Munnik – International Conference on X-ray Microscopy, Kyoto, September 2007, to be published in Spectrochimica Acta B
 • Investigation of Neolithic ceramic pigments using synchrotron radiation X-ray diffraction, Roxana Bugoi, Emmanuel Pantos, Bogdan Constantinescu, and Dragomir Popovici - Powder Diffraction - American Institute of Physics, September 2008 (in press)
 • Study on Pigments for Ceramics and Glass Using X-ray Methods, B. Constantinescu, R. Bugoi, G. Niculescu, D. Popovici, G. Manucu-Adamesteanu, “X-rays for Archaeology”, edited by M. Uda, G. Demortier and I. Nakai, Springer, (2005), pp. 163-172.
 • Micro-PIXE studies on Visigothic “Pietroasa” Gold Hoard, B. Constantinescu, R. Bugoi, V. Cojocaru, T. Calligaro, J. Salomon, S. Roehrs, D. Ceccato, in Non-Destructive Testing and Analysis of Museum Objects, eds. A. Denker, A. Adriaens, M. Dowsett, A. Giumglia-Mair, Frauenhofer IRB Verlag (2006), pp 73-82
 • Phase and chemical composition analysis of pigments used in Cucuteni Neolithic painted ceramics, Bogdan Constantinescu, Roxana Bugoi, Emmanuel Pantos, Dragomir Popovici, Documenta Praehistorica XXXIV, Ljubljana, (2007) pag. 281-288
 • Compositional Studies on Iznik Ceramics Pigments, R. Bugoi, A. Climent-Font, B. Constantinescu, A. d’Alessandro, P. Prati, A. Zucchiatti, 8th European Meting on Ancient Ceramics, ed. Y. Waksman, Maison de l’Orient et de la Mediterranee, Lyon (2007), pp 146-150
 • Compositional Studies on Iznik Ceramics Pigments, B. Constantinescu – Proceedings of the Symposion Internationale Couleur & Temps, Institut National de Patrimoine, Paris, June (2006) pp. 266-271
 • Some metallurgical aspects of ancient silver coins discovered in Romania – original and imitations – B. Constantinescu, R. Bugoi, V. Cojocaru – 2nd International Archaeometallurgy in Europe 2007, Aquileia (Italy), June 2007 – Proceedings in press
 • Les imitations d’apres les aspres ottomans des XVe – XVIe siecles : quelques analyses compositionnelles, Eugen Nicolae, Bogdan Constantinescu – The notes of IInd international numismatic symposium, Istanbul 2008, pp. 91-96
 • Spre o abordare cat mai obiectiva in cercetarea numismatica prin analize compozitionale folosind metode nucleare – B. Constantinescu, V. Cojocaru, R. Bugoi, Cercetari numismatice IX-XI (2005) 389-404
 • Tezaurul de grosi moldovenesti din sxecolul al XIV-lea descoperit la Marmureni, com. Oniceni, jud. Neamt – K. Parvan, B. Constantinescu, Cercetari numismatice IX-XI (2005) 225-286
 • Some considerations on X-Ray Fluorescence use in museum measurements – the case of medieval silver coins – B. Constantinescu, R. Bugoi, E. Oberlaender – Tarnoveanu, K. Parvan, Romanian Journal of Physics, vol. 57, nos. 4 (2005) 1021-1031.
 • Un disc de tip Valcitran descoperit la Calarasi (jud. Dolj) – D. Bondoc, B. Constantinescu, Studii si Cercetari de Istorie Veche si Arheologie, Tom 54-56 (2003-2005) 279-289.
 • Monede moldovenesti din colectia Corneliu Secasanu, Katiusa Parvan, B. Constantinescu, Cercetari numismatice XII- XIII, (2006-2007), pag. 373-422

  Principale comunicari stiintifice:
 • Micro-XRF and micro-PIXE studies for archaeological gold identification. The case of Carpathian (Transylvanian) gold and of Dacian bracelets, B. Constantinescu, R. Bugoi, V. Cojocaru, M. Radtke, T. Calligaro, S. Roehrs, J. Salomon, E. Oberlaender - Tarnoveanu, D. Ceccato.,
 • Cea de-a 9-a Conferintza Europeana de Acceleratori si Aplicatziile lor in Stiintza si Tehnologie – Florence, Italy - September 2007
 • MICRO SR-XRF and Micro-PIXE Studies for Archaeological Gold Identification – the Case of Carpathian (Transylvanian) Gold, B. Constantinescu, R. Bugoi, M. Radtke, T. Calligaro, J. Salomon, L. Pichon, S. Roehrs, D. Ceccato, Al 10-lea Congres International de Optica si Microanaliza folosind razele X”, Kyoto Japan, September 2007
 • Some Metallurgical Aspects of Ancient Silver Coins Discovered in Romania (Original and Imitations). Provenance, Destination and Commercial Networks, B. Constantinescu, R. Bugoi, V. Cojocaru, Al. Sasianu., A II-a Conferintza Internatzionala “Archaeometallurgy in Europe” – Aquileia Italy – June 2007
 • Studies on ancient gold objects from Romanian museums, B. Constantinescu, R. Bugoi, D. Grambole, V. Hermann, D. Ceccato,Conferintza “Computer Applications and Quantitative Methods in Archaeology”, Germany – April 2007
 • Silver Thassos, Macedonian Tetradrachms and Apollonia – Dyrrchachium Drachms Discovered in Romania (Original and Imitations) – Provenance, Destination and Commercial Networks, B. Constantinescu, R. Bugoi, V. Cojocaru, Al. Sasianu, Colocviul “Archeometrie’07” - Aix-en-Provence, France – aplilie 2007
 • Compositional studies on Transylvanian gold nuggets: advantages and limitations of PIXE-PIGE analysis”, – R. Bugoi, B. Constantinescu, T. Calligaro, V. Cojocaru, J. Salomon, Cea de-a 9-a Conferintza Europeana de Acceleratori si Aplicatziile lor in Stiintza si Tehnologie – Florence, Italy September 2007

sus